Is je oude plafond versleten, en heb je geen geld of geen zin om een volledig nieuw plafond te laten plaatsen? Dan kan een spanplafond de ideale oplossing zijn. Met een spanplafond vernieuw je je plafond in geen tijd, en dat voor relatief weinig geld.
In dit artikel ontdek je wat alle voordelen zijn van het plaatsen van een spanplafond, en welke mogelijkheden je hebt qua materialen en afwerking.
Een spanplafond is de perfecte oplossing wanneer je af wil van je oude plafond, maar geen zin of geld hebt om een volledig nieuw plafond te laten plaatsen. Met een spanplafond breng je een kunststof doek uit polyester of PVC aan, dat tussen profielen wordt opgespannen. Het doek wordt daarbij op zo'n manier aangebracht, dat de profielen niet zichtbaar zijn. Door het doek strak aan te spannen, wordt het spanplafond heel egaal en recht.
Bij het aanbrengen van een spanplafond is dus geen dragende constructie nodig, waardoor het montageproces heel snel uitgevoerd kan worden. Bovendien hoef je het oude plafond vooraf niet af te breken. Dit blijft gewoon zitten, en wordt perfect gecamoufleerd door het spanplafond.
Kiezen voor een spanplafond biedt een aantal interessante voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden.
+ Een spanplafond is relatief snel te plaatsen. Je hoeft vooraf het oude plafond niet af te breken, en je hoeft ook geen draagconstructie te plaatsen.
+ Bij het aanbrengen van een spanplafond komt geen breekwerk aan te pas.
+ Zelfs met spanplafonds heb je veel mogelijkheden qua verlichting. De verlichting kan ook boven het doek geplaatst worden indien gewenst.
+ Tussen het echte plafond en het spanplafond kan akoestische isolatie aangebracht worden, voor meer comfort in de ruimte.
+ Aangezien het plafond verlaagd wordt, zal de ruimte iets kleiner worden, en bespaar je op die manier ook energie. Hierdoor verlaagt je maandelijkse energiefactuur.
+ Met spanplafonds heb je verschillende afwerkingsmogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een matte of een glanzende afwerking. Ook kan je kiezen voor een spanplafond met print, of één met reliëfverschillen.
+ Is je doek beschadigd? Dan is het makkelijk te herstellen. Ook kan je makkelijk het doek vervangen door een ander doek. De profielen kunnen daarbij hergebruikt worden.
+ Een spanplafond is tot slot ook goedkoper dan het plaatsen van een echt plafond.
De afwerking die je kiest is definitief. Zo kan je bijvoorbeeld de kleur niet meer aanpassen. Je hebt uiteraard wel de mogelijkheid om een volledig nieuw doek te plaatsen.
Een spanplafond is veel kwetsbaarder dan een massief plafond. Zo is een scheurtje snel gebeurd indien je met lange en scherpe voorwerpen in de buurt komt. Bovendien is een scheurtje niet snel zelf te herstellen.
Qua materialen kan je kiezen tussen een spanplafond in polyester en een spanplafond in PVC.
Een spanplafond in polyester kennen we ook als een koud spanplafond, aangezien het op kamertemperatuur wordt geplaatst. Men maakt daarbij gebruikt van spatels. Hierin verschilt een polyester spanplafond van een spanplafond in pvc, dat wordt geplaatst op basis van warmte.
Stabiliteit is ongetwijfeld het grootste voordeel van een spanplafond in polyester. Bij dit type spanplafond kan je een onbeperkte hoeveelheid gaten aanbrengen, bijvoorbeeld voor verlichting. Ook qua vormen heb je hier veel vrijheid. De gaten kunnen zowel rond als vierkant zijn. Wel moet je achter het doek nog de nodige steun aanbrengen voor de verlichting.
Nog een voordeel van polyester spanplafonds zijn de grote overspanningen die realiseerbaar zijn. Zo kan je tot wel 5 meter overspannen. Soms moeten hierbij verschillende banen naast elkaar aangebracht worden, maar de naden tussen de banen zijn nauwelijks zichtbaar.
De grote stevigheid van polyester zien we natuurlijk in de eerste plaats als een voordeel, maar het betekent aan de andere kant ook dat de profielen extra stevig bevestigd moeten worden.
Als alternatief voor een polyester spanplafond kan je kiezen voor een spanplafond in PVC. Dit wordt een warm spanplafond genoemd, omdat men bij het aanbrengen hiervan gebruik maakt van warmte. Door de ruimte op te warmen tot een temperatuur van 40 à 50° wordt het PVC-doek soepeler, waardoor het op die manier makkelijker bevestigd kan worden. Nadat het doek is aangebracht, zal de temperatuur terug dalen naar kamertemperatuur, en wordt ook het doek strakker.
Ook met PVC spanplafonds zijn grote overspanningen tot wel 5 meter mogelijk. En ook hier zijn de naden nauwelijks zichtbaar.
Een ander voordeel van spanplafonds in PVC is het zogenaamde vormgeheugen. Wordt het spanplafond vervormd door een bepaald object of door water (via een lek), dan zal het doek terug zijn oorspronkelijke vorm aannemen, wanneer het object of het water wordt verwijderd.
Er zijn dus verschillende soorten spanplafonds, die elk hun eigen voordelen en eigenschappen hebben. Het type spanplafond dat je kiest heeft een impact op de prijs en het plaatsingsproces.
Ontdek meer op de verschillende soorten spanplafond!
In sommige situaties is het wenselijk om het aanbrengen van een spanplafond te combineren met het aanbrengen van akoestische isolatie of geluidsisolatie. Dit is bijvoorbeeld het geval in appartementsgebouwen.
En een spanplafond combineren met akoestische isolatie is perfect mogelijk. Ten eerste kan je kiezen voor speciale doeken met een dichte structuur, die zelf geluidsisolerend zijn. Daarbovenop kan je tussen het massief plafond en het spanplafond nog een akoestische isolatielaag plaatsen, die bestaat uit rotswol of glaswol. Doorgaans wordt gekozen voor een isolatielaag van zo'n 10 à 12mm. Daarnaast is het ook aan te raden om tussen de isolatielaag en het spanplafond een luchtlaag van zo'n 5 à 6cm aan te houden.
Bij het overlopen van de voordelen gaven we het al aan. Je hebt heel wat keuzemogelijkheden op vlak van kleuren en afwerkingen.
Zo kan je ten eerste al kiezen tussen een matte en een glanzende uitvoering. De glanzende uitvoering heeft hierbij een hele elegante uitstraling.
Daarnaast heb je nog de keuze uit een brede waaier aan kleuren en zelfs prints. Zo is het zelfs mogelijk een foto aan te leveren, die dan op het spanplafond wordt geprint.
Op die manier lenen spanplafonds zich heel goed tot het creëren van themakamers. Je hebt spanplafonds in verschillende thema's zoals natuur, de ruimte, de zee, ...
Maar het meest populair is toch nog steeds het neutrale witte spanplafond. Dat komt vooral omdat deze perfect te combineren zijn met alle soorten interieurs.
Wil je je spanplafond op regelmatige basis reinigen, dan kan dit best droog met behulp van een stofdoek of een plumeau. Je kan het ook proberen met een stofzuiger met borstel, maar wees hier zeker voorzichtig mee. Zet de stofzuiger voor de zekerheid in de laagste stand.
Wil je je spanplafond liever nat reinigen, dan kan dit met behulp van een gewone spons en met een neutraal schoonmaakmiddel, zoals een afwasmiddel. Wel moet je op voorhand goed de voorschriften nalezen, want sommige spanplafonds mogen niet nat gereinigd worden. Of dit wel of niet mag, is steeds afhankelijk van het type afwerking van het spanplafond.
De prijs voor het laten plaatsen van een spanplafond is steeds afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft de totale oppervlakte uiteraard een grote invloed op de prijs. Ook andere zaken, zoals het type plafond, de mate van afwerking, het aantal lichtpunten en de werkhoogte, bepalen de prijs.
Grofweg mag je uitgaan van een gemiddelde prijs tussen de 70€ en de 85€ per m² voor het laten plaatsen van een spanplafond. Voor een gedetailleerde prijs voor jouw project, doe je er goed aan om offertes op te vragen bij meerdere specialisten.