×
×

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Wil je graag een gedetailleerde offerte op maat ontvangen? Via onderstaand offerteformulier vraag je in één keer meerdere offertes aan van specialisten in jouw buurt. Vergelijk alle offertes aandachtig, zodat je de beste deal bekomt.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige verplichting. Heb je geen goede offerte ontvangen? Dan staat het je volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte specialist verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gipsplaten-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gipsplaten plaatsen aan het plafond? Zo ga je te werk!

Om snel een stevig plafond te maken, zijn gipsplaten een uitstekende keuze. Gipsplafonds kunnen vrij snel geconstrueerd worden, wat de kosten op arbeid alleen maar ten goede komen.

Iedereen kent ondertussen de vele voordelen van gipsplaten. Maar om je plafond te maken, heb je bovendien ook veel keuze op vlak van bevestigingsmaterialen. In dit artikel overlopen we welke mogelijkheden je hebt.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


gipsplaten plafond © Shutterstock - Een plafond maken van gipsplaten is niet zo heel moeilijk, maar je moet wel een vastgelegd stappenplan volgen

Soorten gipsplafonds

Gipsplaten kan je gebruiken om verschillende soorten plafonds te maken. Bij klassieke rechte plafonds kan je kiezen tussen een afgehangen plafond en een vrijdragend plafond. Maar je kan gipsplaten ook gebruiken om een schuin dak verder af te werken.

Afgehangen plafond

Bij een afgehangen plafond worden de gipsplaten rechtstreeks op de bovenliggende structuur bevestigd. Deze methode heeft als voordeel dat je geen aparte constructie moet opbouwen om je gipsplaten aan op te hangen. Ook is het de meest geschikte methode wanneer een grote afstand moet overspannen worden.

Maar een afgehangen plafond is niet in elke situatie even haalbaar. De bovenliggende structuur moet immers stevig genoeg zijn om het gewicht van de gipsplaten te kunnen dragen.

Er zijn twee manieren om gipsplaten op het plafond te bevestigen. Ofwel worden gipsplaten rechtstreeks op het plafond geplaatst, ofwel werkt men met PlaGyp platen, die via profielen en beugels worden geplaatst.

Rechtstreekse plaatsing op het plafond

In dit geval zal men de gipsplaten rechtstreeks op de bovenliggende structuur bevestigen door middel van schroeven. Ze worden hierbij rechtstreeks op de onderliggende kepers of balken geschroefd, en er wordt dus geen gebruik gemaakt van metalen profielen of beugels.

Bij rechtstreekse plaatsing op de bovenliggende structuur is het altijd uitkijken of de gipsplaten wel 100% waterpas geplaatst kunnen worden. Als de onderliggende kepers of balken niet volledig waterpas zijn, moeten eerst houten planken waterpas en dwars op de kepers of balken geplaatst worden. Pas daarna kunnen de gipsplaten op de dwarse planken aangebracht worden. Een andere methode is de PlaGyp methode, die in het volgende punt aan bod komt.

Nadat de gipsplaten zijn aangebracht, kunnen de kopse voegen verder worden afgewerkt met een voegband en een ABA-jointfiller.

Plaatsing met PlaGyp

Bij een Plagyp plafond zullen de gipsplaten niet rechtstreeks op de onderliggende structuur worden aangebracht, maar wel met behulp van metalen profielen en beugels. Dit heeft als voordeel dat het plafond volledig waterpas gemaakt kan worden. Een ander voordeel is dat je een verlaagd plafond kan bekomen. Je kan het plafond verlagen zoals je zelf wil.

Met deze methode is het bovendien mogelijk om grotere afstanden te overspannen. De beugels worden vastgemaakt aan de bovenliggende structuur, die voor de nodige stabiliteit zorgt. Hierdoor zal je gipsplafond niet gaan doorhangen als gevolg van de grote afstand en het gewicht van de gipsplaten.

Vrijdragend plafond

Een vrijdragend plafond zal niet aan de bovenliggende structuur bevestigd worden, maar wel aan de muren eromheen. Deze methode is vooral interessant wanneer de ruimte waar je het plafond wil aanbrengen niet zo groot is. Ook is deze methode het interessantst wanneer de bovenliggende structuur niet in goede staat is, en dus niet geschikt om een gipsplafond te dragen.

Deze methode is ook geschikt om een verlaagd plafond te creëren.

Bij deze methode zal men doorgaans werken met metalen studs en profielen die aan de muur worden bevestigd. Het zijn ook dit soort profielen die worden gebruikt voor het aanmaken van voorzetwanden in gipsplaten. Alleen moeten de profielen voor het plafond iets sterker zijn dan de profielen voor de voorzetwand, aangezien ze een groter gewicht moeten aankunnen.

Aan de profielen worden metalen dwarsliggers bevestigd, waardoor een metalen raamwerk ontstaat. Het is aan dit raamwerk dat de gipsplaten bevestigd zullen worden.

Verderop in dit artikel beschrijven we het stappenplan voor het maken van een gipsplafond via deze methode.

Schuin dak

Ook schuine daken kunnen worden gemaakt of afgewerkt met gipsplaten. Vaak wordt ook hier het Plagyp systeem met profielen en beugels gebruikt. De beugels worden dan aan de gordingen van het dak bevestigd, en samen met metalen profielen wordt een raamwerk gecreëerd dat als draagstructuur kan dienen. Hieraan worden dan de gipsplaten bevestigd.

Met deze methode is het trouwens ook mogelijk om isolatie te plaatsen. Breng hierbij eerst de isolatie tussen de kepers aan, alvorens het metalen raamwerk te plaatsen. Ook mag je niet vergeten de isolatielaag af te dekken met een dampscherm, om vochtschade te vermijden.

gipsplafond plaatsen © Shutterstock - Voor het plaatsen van een gipsplafond kan je kiezen tussen een afgehangen plafond en een vrijdragend plafond

Welke gipsplaten gebruiken?

Er zijn verschillende soorten gipsplaten op de markt. Welke gipsplaten gebruik je best voor het maken van je plafond?

In de meeste gevallen zijn de normale witte gipsplaten perfect geschikt voor het maken van je plafond. Het is slechts in een aantal gevallen dat je moet opletten op je keuze van gipsplaten.

Vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken, moet je speciale gipsplaten gebruiken, die beter bestand zijn tegen vocht. Het gaat dan om gipsplaten van 9mm dik die vooraf geïmpregneerd zijn met een hydrofoberend middel. De platen zijn makkelijk te herkennen aan hun groene kleur.

Om de platen aan te brengen kan je kiezen voor één van de methodes die we in dit artikel al bespraken. Je kan ze dus vrijhangend aanbrengen, of je kan ze bevestigen aan de onderliggende structuur.

Denk er aan dat je ook voor de wanden speciale vochtbestendige gipsplaten gebruikt. Vaak gebruikt men voor de wanden gipsplaten van 12,5mm dik.

Welke soorten gipsplaten zijn er? Bekijk hier een volledig overzicht!

gipsplafond plaatsen © Shutterstock - In de meeste gevallen zijn de gewone witte gipsplaten perfect geschikt voor het plaatsen van een gipsplafond

Hoe een gipsplafond plaatsen? Stappenplan!

In veel gevallen zal een gipsplafond worden geplaatst met behulp van metalen studs en profielen. De profielen worden aan de muur bevestigd, waarna dwarsliggers aan de profielen worden bevestigd. Tot slot worden de gipsplaten aangebracht.

Zo ga je te werk!

Stap 1: Afmeten

In de eerste stap ga je alles goed afmeten. Je moet de metalen profielen immers overal op dezelfde hoogte hangen. Bovendien moet alles volledig waterpas hangen. Meet dus de gewenste hoogte vanaf de vloer, en duid een markering aan in de vier hoeken. Gebruik indien nodig een laserwaterpas.

Op de aangeduide hoogte trek je vervolgens een lijn op beide lange muren met behulp van een smetkoord.

Stap 2: Raamwerk bouwen met metalen profielen

Nu is het tijd om het metalen raamwerk te bouwen. Dit doe je in verschillende stappen.

Als eerste breng je de metalen profielen aan op de lange muren.Maak deze profielen om de 60cm vast met spijkerpluggen of schroeven.

Vervolgens breng je aan de twee korte zijden van de muur de verticale profielen aan. Deze maak je om de 125cm vast met spijkerpluggen of schroeven.

Daarna kan je de dwarsliggers aanbrengen. Op voorhand knip je de dwarsliggers op de juiste lengte met behulp van een blikschaar. Daarna kan je ze in de horizontale profielen klemmen. Maak ze vervolgens vast aan de profielen met tekschroeven. Dit zijn zelfborende plaatschroeven die vaak gebruikt worden om profielen onderling aan elkaar te bevestigen.

metalen frame plafond © Shutterstock - Het aanbrengen van een metalen frame aan het plafond is een belangrijke stap in het plaatsingsproces

Stap 3: Isolatie plaatsen

Het voordeel van een verlaagd plafond met profielen is dat het makkelijk te isoleren is. Leg het isolatiemateriaal gewoon bovenop met metalen raamwerk.

Vergeet dit niet te doen alvorens je de gipsplaten bevestigt.

Stap 4: Gipsplaten bevestigen

Tot slot kan je starten met het aanbrengen van de gipsplaten aan de onderkant van het metalen raamwerk. Is de breedte van het plafond kleiner dan de lengte van de gipsplaten? Dan moeten de gipsplaten overlangs geplaatst worden. Hierdoor vermijdt je extra voegwerken aan de kopse kant van de gipsplaat.

Bij grotere breedtes kunnen de platen ook dwars gemonteerd worden. In dat geval gebruik je best een plaat met 4 afgeschuinde kanten. Dit geeft een perfecte voegafwerking.

De platen schroef je best om de 25cm vast met speciale gipsplaatschroeven. Gebruik eventueel een "derde hand" of telescopische steun, om de plaat te ondersteunen tijdens het vastschroeven.

gipsplafond plaatsen © Shutterstock - Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht, is het tijd om de gipsplaten te bevestigen

Prijs voor het plaatsen van een gipsplafond

De gemiddelde prijs voor een gipsplafond bedraagt tussen de 55€ en de 70€ per vierkante meter. De totale kostprijs zal vooral afhangen van de totale oppervlakte en het type bevestiging die je gaat gebruiken.

Maar er zijn uiteraard ook nog enkele extra's die een invloed uitoefenen op de uiteindelijke kostprijs. Denk hierbij maar aan het aanbrengen van isolatie, of het plaatsen van inbouwspots.

Wil je graag een prijs op maat weten? Dan raden we aan om offertes op maat aan te vragen bij verschillende vakmannen, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in stucwerk

Door ons onderstaande offerteformulier in te vullen, kunnen wij je in contact brengen met verschillende stukadoors in je regio. Zij sturen je elk een offerte op maat door, waarna je hun prijzen kan vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor het werk.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gipsplaten: het complete overzicht
Vind een stukadoor in uw buurt
Offertes voor stucwerk