Gipsplaten zijn lichte maar stevige platen die vaak worden ingezet bij binnenafwerking in een woning of bedrijf. Ze worden heel vaak gebruikt omdat ze makkelijk en snel te plaatsen zijn. Bovendien zijn ze heel veelzijdig en goedkoop.
Welke soorten gipsplaten zijn er? Voor welke toepassingen kunnen ze ingezet worden? En hoe kan je ze verder afwerken?
Gipsplaten zijn platen die vervaardigd zijn op basis van gips. Maar binnen deze categorie kan je nog een onderscheid maken tussen gipskartonplaten en gipsvezelplaten. Wat is het verschil tussen deze twee soorten platen?
Gipskartonplaten zijn platen met een kern van gips, en een laag karton aan beide zijden van de plaat. Gipskartonplaten zijn de meest gebruikte soort gipsplaten. Ze worden ondermeer op de markt gebracht door het bekende merk Gyproc. Gipskartonplaten hebben als voordeel dat ze licht zijn, maar tegelijk zorgt het karton toch voor de nodige stevigheid. Het karton heeft echter wel als nadeel dat het de plaat gevoeliger maakt voor vocht.
Gipsvezelplaten worden steeds populairder als alternatief voor gipskartonplaten. Ze worden geproduceerd op basis van een mengsel van gips en papiervezels, die worden samengeperst tot één solide geheel. Dit heeft als voordeel dat ze sterker zijn dan de traditionele gipskartonplaten. Het nadeel is dan weer dat deze platen zwaarder zijn, en minder makkelijk te bewerken. Ook zijn ze duurder dan gipskartonplaten.
Gipsvezelplaten bevatten geen bindmiddelen, wat ze een milieuvriendelijker karakter geeft.
Eén van de grote voordelen van gipsplaten is dat ze heel veelzijdig zijn, en voor verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden. Het gaat dan wel steeds om binnentoepassingen, aangezien standaard gipsplaten gevoelig zijn voor vocht.
Gipsplaten kunnen perfect ingezet worden voor het plaatsen van een scheidingswand, om zo een grotere ruimte op te delen in kleinere ruimtes. Scheidingswanden met gipsplaten worden geplaatst met behulp van een frame uit metaal of hout. Dit frame wordt bevestigd aan de vloer, de wanden en het plafond, waarna de gipsplaten aan dit frame worden vastgemaakt.
Men kan kiezen voor een enkelvoudige wand, of een dubbele wand, waarbij langs beide kanten van het frame gipsplaten worden aangebracht. Dit heeft als voordeel dat je ook geluidsisolatie kan aanbrengen tussen de gipsplaten. Meestal wordt hier gekozen voor glaswol of rotswol. Deze isolatiematerialen hebben goede akoestisch isolerende eigenschappen, en bovendien kunnen ze makkelijk op maat gesneden en samengedrukt worden. Hierdoor passen ze perfect in het frame.
Gipsplaten kunnen ook gebruikt worden voor het plaatsen van een voorzetwand. Hierbij wordt een frame tegen een muur geplaatst, waarna het frame verder wordt afgewerkt met gipsplaten. Voorzetwanden worden geplaatst om een oneffen muur af te werken, of om een buitenmuur langs de binnenkant te isoleren.
Een scheidingswand plaatsen met behulp van gipsplaten? Bekijk ons uitgebreid stappenplan!
Ook plafonds kunnen verder afgewerkt worden met gipsplaten. Zo kan je een oud plafond terug een strakke en vernieuwde look geven. Je kan kiezen voor ofwel een afgehangen plafond (dat wordt bevestigd aan de bovenliggende plafondstructuur) of voor een vrijdragend plafond (dat wordt bevestigd bovenaan de wanden).
Het plaatsen van een plafond met gipsplaten is iets moeilijker dan het plaatsen van een scheidingswand of voorzetwand. Zo moet je er goed op letten dat de gipsplaten mooi recht hangen. Ook moet je voor het plaatsen van de gipsplaten al goed nadenken over de verlichting. Het is immers veel moeilijker om de verlichting achteraf nog te moeten plaatsen.
Gipsplaten plaatsen aan het plafond? Zo ga je te werk!
Het is mogelijk om gipsplaten in zowat elke ruimte in huis te plaatsen. We zagen al dat ze gebruikt kunnen worden voor het afwerken van muren of plafonds. Ook op zolder, voor het afwerken van schuine daken langs de binnenkant zijn ze perfect geschikt. Ze worden dan vaak geplaatst bovenop de dakisolatie die tussen de kepers van het dakgebinte wordt geplaatst.
Een groot deel van de warmte ontsnapt via het dak uit je woning. Dakisolatie plaatsen is een absolute must indien je je energiefactuur onder controle wil houden. Benieuwd hoe je het plaatsen van dakisolatie aanpakt?
Lees meer over het plaatsen van dakisolatie!
Gipsplaten kunnen ook worden ingezet in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Je moet dan wel kiezen voor de waterwerende gipsplaten, die te herkennen zijn aan hun groene kleur.
Wie op zoek is naar gipsplaten, die zal al snel merken dat je de keuze hebt uit verschillende soorten platen. Welke platen je best kiest, hangt voornamelijk af van de toepassing waarvoor ze gebruikt worden.
Uiteraard kan je kiezen voor gewone standaard gipsplaten. In veruit de meeste toepassingen is dit een geschikte plaat. De standaard gipsplaat heeft een kern van gips, en is langs beide zijden bekleed met karton. Deze plaat heeft als voordeel dat hij heel licht is, en makkelijk te bewerken. Bovendien is het de goedkoopste plaat.
Standaard gipsplaten kunnen gebruikt worden voor het plaatsen van scheidingswanden, voorzetwanden of plafonds.
Voor brandgevoelige ruimtes kan je kiezen voor gipsplaten met speciale brandwerende eigenschappen. Deze hebben een speciale onbrandbare gipskern, met daarrond een omhulsel van extra sterk karton.
Brandwerende gipsplaten zijn te herkennen aan hun rode kleur.
Wil je gipsplaten plaatsen in vochtige ruimtes? Dan kan je kiezen voor speciale waterwerende platen. Deze platen hebben ook een onbrandbare kern van gips en zijn omhuld met extra sterk karton. Tijdens het productieproces worden nog waterwerende additieven toegevoegd. De platen hebben een groene kleur.
Waterwerende gipsplaten zijn niet enkel geschikt voor vochtige ruimtes, maar bijvoorbeeld ook voor technische ruimtes.
Indien het de bedoeling is dat de gipsplaten voor een stille ruimte zorgen, dan kan je kiezen voor speciale geluidswerende gipsplaten. Zo heeft Gyproc de Soundblock gipsplaten in het assortiment. Deze platen hebben een akoestische werking.
Wie op zoek is naar een ruimte met een optimaal binnenklimaat, die kan kiezen voor gipsplaten met een luchtzuiverende werking. De Activ’Air platen van Gyproc hebben een sterke kern van gips, en een zeer glad, sterk en voorbehandeld omhulsel van karton.
Eens je gipsplaten aan de ondergrond zijn vastgemaakt, kan je er uiteraard voor kiezen om ze verder af te werken. De naden tussen de platen en de schroefgaten kunnen verder worden opgevuld met speciale gipsplaatvuller, waarna je de platen verder gladstrijkt.
Eens de platen volledig zijn gladgestreken, kan je ze nog verder afwerken zoals je zelf wil. Hier heb je verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om gipsplaten te schilderen, te behangen of zelfs te betegelen.
De prijs van gipsplaten zal vooral afhangen van het soort plaat dat je kiest. Kies je voor standaard gipsplaten met een dikte van ongeveer 1cm, dan zal de prijs schommelen rond de 2 à 3 euro per vierkante meter.
Kies je voor dikkere gipsplaten, of gipsplaten met extra eigenschappen (zoals brandwerende gipsplaten of waterwerende gipsplaten), dan zal de prijs hoger liggen. Zo ligt de prijs van waterwerende gipsplaten al snel dubbel zo hoog als die van standaard platen.
Indien je niet zo handig bent aangelegd, of indien je alleen bent, dan is het interessanter om een beroep te doen op een ervaren specialist. Benieuwd hoeveel zo’n specialist kost? Aarzel niet om offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt.
Via onderstaand offerteformulier is het heel eenvoudig om in één klap offertes aan te vragen bij meerdere specialisten tegelijk. Je ontvangt van elk van hen een offerte op maat, zodat je heel eenvoudig prijzen kan vergelijken. Op die manier vind je misschien wel een interessante aanbieding.
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en zonder enige verplichting.